INFORMATIE OVER DE MERLE GEN FACTOR

  Informatie over het merle gen       

                                                !! Merle x Merle !!             
                                        ! VERPAREN NOOIT !
   

                        X                                                


DE MERLE KLEUR FOKKEN DOE JE  VERANTWOORD EN MET DE  NODIGE KENNIS OVER HET MERLE GEN!

Op sommige website's worden er nog steeds horror storie's verteld over het Merle-GEN-Factor.Wat eigenlijk jammer is, terwijl er zoveel informatie hier op het internet over beschikbaar is! Ik lees zelfs op website's,dat Bleu merle geen echte chihuahua's zijn en dit terwijl chihuahua's met de merle factor stambomen krijgen in verschillende landen ! Zou veel verstandiger zijn dat alle fokkers van honden zich eerst verplicht zouden moeten verdiepen in wat betreft, genetica,kleuren factoren, erflijkheidsleer, Merle-GEN-Factor enz...Dit zou veel leed besparen wat betreft de gehandicapte pups die als gevolg van verkeerde verparingen voorkomen!De gehandicapte pups met de Merle-GEN-Factor zijn het gevolg van onverantwoord fokken met honden die drager zijn van het Merle-GEN-Factor .
                                                     

Met deze pagina willen wij op het gebied van educatie u verder informeren. Elementaire Merle genetica voor nieuwkomers.
 
 
                                     Loco
 
                                                    
Dit is en is bedoeld als een zeer eenvoudige uitleg over de werking van de merle gen. Als u al bekend bent met dubbele merles en sabel merles en dergelijke, zult u hier niets nieuws vinden. Als u niet zeker weet waarom mensen zo boos worden over sable merles en dubbele merles, blijf dan lezen, en leer!! Er bestaat niet zoiets als een sable merle gen of blue merle gen. Er is alleen een merle gen. Merle is een verdunnings gen, dat wil zeggen dat het lichter wordt, ongeacht de kleur van de vacht. De verlichting is niet gelijk verdeeld over de vacht, maar maakt vlekken van onverdunde kleur die verspreid zijn over de hond op het lichaam. De verlichting lijkt het meest te werken op de zwarte pigment in de vacht, zodat eventuele tan op het eerste gezicht hetzelfde blijft. "Zwart", zoals dat hier omschreven wordt, geldt ook voor lever of chocolade. Deze kleuren zijn zeldzame fouten in de kleur bij Shelties, maar alles beschreven hier, geldt ook voor andere rassen met de merle-gen, met inbegrip van Australian Shepherds. Een rood merle is geproduceerd door de merle gen op de lever (vast rood-bruin, niet hetzelfde als sable) vacht. Een dosis van de merle gen op een verder zwarte hond produceert een blue merle - een min of meer blauwe gevlekte grijze hond met zwarte vlekken. Tan punten - de bruine vlekken boven de ogen, op de zijkanten van de bek, op de benen en onder de staart van een tricolor (driekleur) hond ? zullen blijven in de merled Tricolor. Als de tan-spots niet aanwezig zijn bij een zwarte hond, wat men meestal bedoeld met een bi-zwart in b.v. Shelties, zal Tan ook niet aanwezig zijn in de pups, merled ofwel zwart, en de hond zal merle blauw en wit zonder tan worden: een bi - blauw. Een dosis van de merle gen op een andere wijze sable hond produceert een sable merle. Sable merles zijn minder voorspelbaar in kleur dan blue merles en kunnen er dan ook uitzien als een schijnbare 'gewone' sable, vaak met een roze of oranje gloed door de vacht, of iets dat lijkt op een zeer roestige blue merle. Witte markeringen blijven op de merled hond, en misschien zelfs iets meer prominent aanwezig is.

                                         


Merle gen heeft ook invloed op het zwarte pigment inde iris van het oog evenals op de vacht, dus merle honden hebben vaak een deel of het hele oog blauw. (Dit heeft geen invloed op hun visie, alhoewel de blauwe kleur het soms moeilijker maakt om een diagnose te stellen van bepaalde problemen met de ogen.) Bij de Sheltie rasstandaard zijn blue merle met blauwe ogen toegestaan, maar niet in Sables. Daarom zal een sable merle met blauwe ogen het niet goed doen in de show ring. Zoals ik al zei een enkele dosis van de merle gen. Er zijn steeds twee kopie?n van een gen, gelijk of anders in iedere hond. We noemen de merle gen-M en de niet-merle gen m, elke hond kan mm, MM of Mm zijn . De mm hond is de normale, volledige gekleurde tri-, bi-zwart, of sable in Shelties, of lever (rood) in de Australian Shepherds. De Mm hond is een blue merle of anders merle, afhankelijk van welke kleur het geval zou zijn geweest zonder de merling gen. Een MM hond, heeft een dubbele merle of een homozygote merle, hij wordt meestal wit en meestal doof en/of blind en vaak met andere fysieke problemen geboren. Sommige MM pups worden geheel zonder ogen geboren. Het gemiddeld over een groot aantal nestjes, als men merle op merle fokt, zullen er een vierde deel volledig gekleurde honden, een half deel merles en een vierde deel witte, defecte, meestal doof en/of blind en vaak met andere fysieke problemen. Fokt men merle op volle kleuren zal een half deel volledig gekleurd zijn en een half deel merles, maar er zijn geen defecte witte. De veilige voedingsbodem voor een merle is dus op volle kleur. Dit fokprogramma produceert gezonde pups, en ongeveer de helft zal merles worden zonder het gevaar van defecte puppies..Om te fokken op deze manier, is het belangrijk te weten welke honden merles zijn. Dit is een van de redenen waarom ervaren fokkers zelden blue merles met Sables paren, omdat dit kan leiden tot de paring met sable merles. Meer over Merle FactorMerle (in het Welsh: Brych) is een kleurencombinatie in de vacht van honden. Het is een solide basis kleur (meestal rood / bruin of zwart) met lichter blauw / grijs of rode vlekken, die een gevlekte of gespikkelde ongelijk effect geeft. De meeste rassen die merle kleur hebben, hebben meestal ook witte markeringen (zoals om de nek, onder de buik, enzovoort), en vaak tan punten (meestal tussen de witte en de donkere delen van de vacht), die gescheiden zijn kleuren van de merle, sommige honden lijken volledig merled met geen enkel wit of bruin markering.

                                            Loco

Merle kan ook andere kleuren en patronen geven naast de gebruikelijke rood of zwart. Deze combinaties zoals Brindle Merle of lever Merle zijn doorgaans niet aanvaard in veel ras normen. Naast het wijzigen van basis vacht kleur, wijzigt merle de kleur van de ogen en de kleuren op de neus en poot kussentjes. De merle gen wijzigt het donker pigment in de ogen, soms veranderen donkere ogen in blauw, of een deel van het oog in blauwe kleur. Merle kan willekeurige wijzigingen veroorzaken, zowel donkere ogen, blauwe ogen, en vreemd gekleurde ogen. Kleur op poot kussentjes en neus kan gevlekt roze en zwart worden . Merle is een ras kenmerk van verschillende rassen, met name de Australian Shepherd, en in andere landen, met inbegrip van de Koolie, Duits koelies in Australi?, de Shetland Herder, verschillende collies, de Welsh Corgi (Cardigan), de Pyreneese herder, de Bergamasco Herder, de Catahoula Leopard Dog, en de Oud-Engels Herder. In Teckels staat de merle-markering bekend als "getijgerd" . Het is ook aanwezig in de Pommerian. Bij de Pit Bull, Chihuahua, en cocker spaniel is de kleur echter, in de meeste landen niet erkend. De merle gen speelt ook een rol in de productie van Harlequin Deense Doggen. Merle is eigenlijk een heterozygote van een onvolledige dominantie gen. Als twee van deze honden paren, wordt gemiddeld een kwart van de pups voorzien van dubbel merle gen ( "dubbel verdund") en een hoog percentage van deze dubbele merle pups kunnen oog gebreken hebben en / of doof zijn. Ervaren fokkers die merle pups willen produceren paren een merle met een niet-merle hond; ongeveer de helft van de pups zal merles worden, zonder het risico van het gezichtsvermogen of gehoor.In januari 2006, hebben wetenschappers van de Texas A & M University aangekondigd de ontdekking van een mobiele genetische eenheid met een retrotransponson, die verantwoordelijk is voor de merle mutatie in honden.Een spook merle is met een dergelijke kleine vlekjes van merle - of helemaal geen - dat het lijkt een non-merle. In Amerika, wordt een hond met de fantoom merle kleurtje beschreven als "cryptische merle."                       
Meer info over Merle factor via volgende linken:
 

https://www.lethalwhites.com/genetics.html

https://bowlingsite.mcf.com/Genetics/Merle.html                                      Viénna


Copyright. Niets van deze website
 mag zonder toestemming overgenomen worden.