DE LOOPSHEID BIJ DE TEEF.

     

Wat houdt de loopsheid in?


De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. Deze periode kenmerkt zich doordat het geslachtsdeel meer is opgezwollen als normaal en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest. Tijdens deze periode kan ze gedekt worden.


Verschijnselen

- de vulva zwelt op.

- de reuen raken erg geïnteresseerd in de teef (wat de teef niet leuk vindt).

- na enkele dagen begint de teef te vloeien (= 1ste dag van de loopsheid, de pro-oestrus). Deze uitvloeiing is in het begin bloederig en gaat later over in een bruin waterige uitvloeiing.

-tussen de 9e-13de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar, de oestrus: is de periode waarin ze kan drachtig worden. In deze periode worden reuen niet meer door de teef weggejaagd. De teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar de reu!

- na de vruchtbare periode gaat de uivloeiing stoppen, de vulva gaat weer slinken en de teef snauwt weer de reuen af: De metoestrus is begonnen.

- 3 weken na het begin van de loopsheid stopt de loopsheid. Tijdens de loopsheid zwelt de baarmoeder (uterus) op, ook de bloedvaten van de baarmoeder zwellen op. Pas 8-10 weken na het einde van de loopsheid is de baarmoeder weer tot rust gekomen. Dan gaat de met-oestrus over in de an-oestrus (de rustperiode). Soms treedt er dan nog wat taaie melkachtige uitvloeiing uit de baarmoedermond op gedurende 1-2 dagen.


Teven worden meestal voor het eerst loops tussen de zesde en twaalfde maand (hoewel het bij sommige nog later of iets vroeger kan zijn). Bij de eerste loopsheid horen ze niet gedekt te worden, als ze hun eerste nest krijgen zijn ze best rond achttien maanden oud. Zodra de teef loops wordt moet men de eigenaar van de dekreu daarvan op de hoogte stellen zodat hij ongeveer weet wanneer je zal komen voor de dekking. Teven zijn 'dekrijp' meestal tussen de 10e en 14e dag van de loopsheid. Het best kan je op de 9e dag van de loopsheid een bloedonderzoek laten doen bij u dierenarts zodat je samen met je dierenarts de geschikte dag kan bepalen voor de dekking.