Waar moet je op letten ivm aankopen van een chihuahua puppy!

                        
 

Bent u op zoek naar een puppy??

kijk hier even rond waar je best op let bij de aankoop ervan:


Hoe herken je een goede fokker? 

Misschien wanneer het er spik en span uitziet? Als hij in een schuur zit die schoon en fris ruikt? Het is af te raden een pup te kopen uit een schuur waar enkel de pups verzorgd worden.  Neem je een pup van 7 weken uit deze ruimte, dan is er nog veel inhaalwerk. Het is van groot belang voor het welzijn van de pup dat hij gewend is aan dagdagelijkse geluiden. Hier bedoel ik mee: radio, stofzuiger, tv, kinderen, soortgenoten of andere dieren, alles waar ze later mee geconfronteerd worden. In het slechtste geval verkoopt de fokker de pups niet op tijd. Het hondje wordt op 12 weken uit de ruimte gehaald en zal het niet meer kunnen wennen aan het normale leven.  Het heeft zoveel gemist dat dit niet meer goed te maken is. Op deze manier merk je het verschil tussen een fokker met een beperkt aantal honden en een puppyfarm, die tientallen rassen aanbiedt. Bij een hobby fokker zullen de hondjes deel uitmaken van het gezinsleven. De hondjes zullen nergens zo intensief alle indrukken leren dan tussen een nestje dat in de huiskamer is opgegroeid. 

Van 3 tot 12 weken is een belangrijke periode (inprentingsfase), het grootste gedeelte zijn de pups bij de fokker. Dit is de meest geschikte tijd om met alles kennis te maken. Met andere rassen, andere dieren, verschillende soorten mensen, ?  Zijn ze al meerdere keren buiten geweest? Zodat het zindelijk maken niet opeens doodeng is, in die nieuwe omgeving met allerlei afleiding.  Als het te veel van het goede ineens is,  zal er van plassen geen sprake zijn.  Als hij er rustig aan kan wennen, zal dit niet voorkomen. Wij leren onze pups vanaf 4 weken kennismaken met de kattenbak en buiten als weer het toelaat.

Wist u trouwens dat veel fokkers geen toegang geven om rond te kijken? Dit zijn vaak adressen waar meerdere nesten pups zitten. Een mogelijke reden zal zijn dat er kans is op besmetting van een bacterie, er zal eerder iets te verbergen zijn.  Wel kan het zijn dat u niet aan de pups mag komen, maar als zelfs kijken niet toegestaan is, bedenk u dan wel waar u aan begint. Ge?soleerd opgroeien zal blijvende schade geven! Gaat u bij nesten met pups kijken, doe dat dan bij maximum 1 adres per dag. Het zou kunnen dat u bacteri?n meeneemt naar het volgende adres. 

Het is belangrijk dat de pup naar de nieuwe eigenaar gaat tussen de 7de  en de 8ste week. Je kan nog optimaal gebruik maken van die nieuwsgierige periode of socialisatie periode. De leeftijd van ?het bij de moeder weghalen? van de pups maakt ook een verschil. Veel fokkers doen dit in een vroeg stadium, ongeveer op 5 weken. Het voordeel voor de broodfokker  is dat de teef weer snel kan ?opdrogen? en herstellen voor een volgend nest.  Het voordeel van pups die tot de 7de week bij een sociale moeder verbleven is dat de opvoeding deels door haar is bijgebracht.  Als de pup bijvoorbeeld te hard bijt in de tepel, zal de moeder dat corrigeren. 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een chihuahua? Je moet je eerst afvragen naar wat je eigenlijk op zoek bent. Elk ras is anders, informeer dus eerst goed over het ras zelf. De fokkers zelf weten heel veel over het ras. Ga eens kijken op een tentoonstelling of clubmatch, kijk goed naar de hondjes, ga na afloop van de keuring naar de mensen die ze exposeren toe en praat met hen. Laat u nooit verleiden door een aandoenlijk pupje, beslis pas wetende wat u wilt. Zoekt u een gezelschapshond of wilt u later ook tentoonstellingen doen? Wilt u later zelf een nestje? Wilt u een sportieve hond voor lange wandelingen of zoekt u enkel gezelschap in huiselijke sfeer? Er spelen verschillende factoren waar u eerst over moet nadenken. Een eerlijke fokker zal u inlichten en u verder helpen met je keuze. 

  Tea-cup Chihuahua

Deze benamingen zijn voor de Chihuahua onjuist: in de rasstandaard van de Chihuahua komt uitsluitend de naam "Chihuahua" voor, met 2 vari?teiten: de korthaar en de langhaar Chihuahua.

Met "Tea-cup" Chihuahua wordt op internet vaak geadverteerd (meestal door niet erkende fokkers) om bij kopers de indruk te wekken dat de bewust te klein gefokte hond speciaal, zeldzaam en kostbaar is. Integendeel, een bewust te klein gefokte Chihuahua heeft vaak een grote open fontanel en niet gesloten schedelnaden. Denk aan het risico hiervan! Door kruising van zeer kleine vader met zeer kleine moeder kunnen deze pups bovendien ernstige gezondheidsproblemen hebben, of later krijgen, bv. een waterhoofd, schildklier- of leverproblemen. Natuurlijk kan in een nestje met normale ouders best eens een kleine Chihuahua voorkomen, dit kan een heel gezond hondje zijn.
 

Copyright.
Niets van deze website mag zonder toestemming overgenomen worden.