DE GEDEKTE TEEF


Prenatale zorg

De voorbereiding van uw hondje en de komst van de pups kan erg leuk zijn, hou er rekening mee dat er zich ernstige complicaties kunnen voordoen. Daarom is het van groot belang om de datum van dekking van u teef bij te houden zodat je weet wanneer de pups te verwachten zijn. Verwittig je dierenarts op voorhand van de nakende bevalling.


Tip Klik hier voor de: GEBOORTE KALENDER

bron: www.goldenretrieverfokkers.nl


De draagtijd van een hond is gemiddeld 61-63 dagen. Vier weken na de dekking kan de dierenarts door te voelen, vaststellen of de teef daadwerkelijk drachtig is aan de zogenaamde "vruchtkamertjes". Tussen 55 en 58 dagen spreken we van vroeggeboorte. De pups zijn levensvatbaar vanaf de 59e dag. Hoe groter het nest, hoe korter de draagtijd.

Na de eerste vier weken moet haar vleesrantsoen vergroot worden en moet ze extra vitaminen Krijgen. Héél goede voeding is altijd van GROOT belang!


 Echografie kan worden gebruikt ter bevestiging van de zwangerschap na 25 dagen, het embryo's hart kan men dan zien kloppen, maar het is moeilijker om het aantal pups te tellen met deze methode. 
Rond de 45e dag, kan je een foto laten nemen bij je dierenarts. Op dit moment zijn de skeletten van de ongeboren pups dus zichtbaar op een radiografie. zodat u weet hoeveel pups te verwachten.


Een comfortabele ruimte moet worden gereserveerd voor het werpen van de pups. De teef moet zich thuis voelen in haar nest en kunnen komen en gaan zoals zij wil, terwijl dit voor de pups beperkt blijft.
Naarmate de dracht op zijn einde loopt en de teef zwaarder wordt, zal ze waarschijnlijk wat ongemak ervan ondervinden. Daarom zal het misschien nodig zijn haar nu meerdere kleine maaltijden te geven verdeeld over de dag, zodat ze niet zo'n grote hoeveelheid tegelijk hoeft te verwerken.

Ongeveer tien dagen voor het werpen beginnen de pups te bewegen, en als men goed oplet terwijl ze op haar zijde ligt, kan men die bewegingen zien. Eerst maar heel weinig, maar naarmate het werpen dichterbij komt, worden de pups actiever en kan men de bewegingen makkelijker zien.

Het tijdstip van werpen kan verschillen: sommige teven zijn precies op tijd en werpen op de 63e dag. Andere kunnen dat een paar dagen verlengen.